Moderna och personliga begravningar

Svenskar är väldigt snabba att haka på nya trender. Vi har inga problem att servera hummus till julskinkan eller skicka ut barnen på godisjakt under Halloween. Det finns dock ett område där det sällan sker några förändringar. Det är under begravningsriten. Begravningarna i Sverige har i stort sett likadana ut under hundratals år. Fast nu börjar något att ske. Det finns nu möjlighet att få en personligare begravning vid önskemål. Att det händer nu är ingen tillfällighet. Kyrkan har förlorat allt mer makt och dessutom blivit mindre konservativ. Det har öppnat upp för att du kan få igenom dina önskningar angående ditt adjö, även om de inte är alltför kristna.

Begravningar följer trender

I dag anser sig många vara ateister och vill därmed inte begravas enligt kyrkans riter. Därför vill de inte heller ha en traditionell grav att besöka. Många vill kremeras och spridas på sin favoritplats. Ett önskemål som inte kan genomföras alla gånger eftersom det finns strikta regler för spridning av aska. Just nu har vi väldigt stort fokus på miljön och återvinning. Vi sopsorterar och pantar burkar, och det avspeglar sig även på vårt sista avsked. Att begravas miljövänligt blir alltmer populärt både vad det gäller kista och val av blommor. Det finns många nyheter på begravningsfronten. Det kan vara allt från att ett träd planteras över din omärkta grav till valet av en kista i returpapp.

Kyrkan ruckar på traditionerna

En ljus, lättsam och personlig begravning är vad de flesta eftersträvar. Sorg och död passar inte in i vår vardag. De flesta vill bli begravda inom kyrkans traditioner men ändå hålla den personlig. Det började med att de mörka kistorna allt mer konkurrerades ut mot de ljusa. I dag kan du få en personligt dekorerad kista i graffiti om du så önskar. Ett annat steg mot förändringen var musiken på begravningarna. Även om de traditionella psalmerna dominerar än i dag så är det många som väljer att spela musik från sitt favoritband. Vi vill leva våra liv utan bekymmer och väljer även att ta avsked från världen så gemytligt som möjligt.